Bebeğin Eşinin Önde Olması (Plasenta Previa)
Bebeğin eşi olarak bilinen plasentanın genellikle rahim ağzından uzak olması gerekmektedir. Normal bir hamilelikte bu plasentanın rahmin yan duvarında veya yukarı kısmında bulunması gerekmektedir. Bebeğin eşinin önde olması durumu bu plasentanın rahim ağzına yakın yerde olmasıdır. Bu durum doğum öncesi görülen kanamaların en önemli sebebidir. Plasentanın rahim ağzını kapatması farklı durumlarda görülebilmektedir. Hamileliğin ilk dönemlerinde alt kısımda olan bebeğin eşi tehlike oluşturmamaktadır. Ancak hamileliğin 20 ile 24 haftanın sonunda önde olan bebeğin eşi tehlike oluşturmaktadır
Bebeğin Eşinin Önde Olması Durumu
Risk faktörü olarak görülen bebeğin eşinin önde olması daha çok;
- İleri yaşta hamilelikte görülmektedir.
- Doğum sayısının artması bu durumun ortaya çıkmasına etkendir.
- Çoğul gebelikler yani ikiz, üçüz gibi gebeliklerde bu durum daha sık görülebilmektedir.
- Sezaryen ile yapılan doğumlardan sonra ikinci doğumlarda bu durum daha sık görülebilmektedir.
- Sigara gibi alışkanlık yapacak maddelerin kullanımı bu tür aksaklıklara etkendir.
- Önceki hamileliklerde aynı sorunu yaşayan insanların yine aynı sorunu yaşamaları muhtemeldir.
- Bebeğin cinsiyeti bu durumu etkilemektedir.
- Doğumdan önce kürtaj yaptırmış olan insanlarda bu durum daha sık görülmektedir.
Bebeğin eşinin önde olması halinde anne adayında bazı belirtiler görülmektedir. Bunlardan en önemlisi ağrısız vajinal kanamalardır. Plasenta previa teşhisi genellikle ultrason muayenesi sonrasında konulmaktadır.
Bebeğin Eşinin Önde Olması Halinde Tedavi
Hamileliğin her aşaması doktor kontrolü altında olmalıdır. Bebeğin eşinin önde olması teşhisi konan hastaların kanamalara dikkat etmesi gerekmektedir. Doktor tavsiyesi harfiyen yerine getirilmelidir. Bu rahatsızlığın tedavi süreci hamileliğin ayına göre belirlenmektedir. Kanama olmayan veya hafif kanamalı olan hastaların tedavileri izleme tedavisidir. Normal doğum ayına kadar düzenli takip edilmektedir. Kanama görülen ve fazla olan hastaların tedavileri hamileliğin ayına göre yapılmaktadır. Kanaması az olan hastalar gerekli görüldüğü takdirde hastanede yatırılarak tedavi edilmektedir. Bu önlem aynı zamanda annenin istirahat etmesini sağlamaktır. Aşırı ve durdurulamayan kanamalarda hamileliğin ayına bakılmaksızın acilen sezaryen ile doğum yaptırılmaktadır. Tüm aşama doktor kontrolü altında yürütülmelidir. Hamilelikte görülebilecek en ufak sorunda anne ve bebek sağlığı için erken teşhis oldukça önemlidir.
Yorum Gönder
Yazıya bir yorum yap