Çocuklarda Demir Eksikliği Belirtisi
Demir eksikliğinin birçok belirtisi vardır. Bunlardan bazıları;- Cilt renginde solgunluk
- Tırnaklarda şekil bozuklukları ve kırılmalar
- Gözün iç kısmında renk değişiklikleri
- Ağız dışında ve dudaklarda oluşabilecek çatlaklar
- İştahta azalma
- Yorgun ve halsiz hissetme
- Baş dönmesi
- Kabızlık durumu
- Nefeste daralma
- Kulak çınlamadı durumu
- Öğrenme güçlüğü yaşaması
- Dikkat eksikliği
Gibi durumlarda çocuğunuzda demir eksikliği olabileceği için hemen doktorunuza başvurarak uygun ilaca başlamanız gerekebilmektedir.
Çocuklarda Demir Eksikliği İlacı Kullanmak Gerekli Midir?
Çocuklarda demir eksikliği birçok nedenden dolayı ortaya çıkmaktadır. Bu durumun önüne geçebilmek için mutlaka çocuklarda demir ilacı kullanımı düzenli bir şekilde doktor kontrolü altında yapılması gerekmektedir. Demir eksikliği ile birlikte ilacın mutlaka kullanılması gereken durumların da ortadan kalkması önemlidir.
- Düzensiz ve yetersiz beslenme ile birlikte bağışıklık sisteminin zayıf düşmesi.
- Bebeğin 9 aydan önce dünyaya gelmesi (Prematüre doğum)
- 6 ayı geçtikten sonra bebeği ek gıdaya başlatmadan sadece süt ve mama ile beslemek
- B12 içeren gıdaları tüketmeme ve vejeteryan beslenme biçimi
Gibi durumlarda demir ilacı kullanımı kaçınılmazdır.
Demir ilacına 4. ay başlanıp 12. aya kadar devam edilmesi önerilmektedir. 1 yaş sonrası ise tahlil yapılıp sonuca göre 2 yaşına kadar devam edilebilir.
Çocuklarda ve Bebeklerde Demir İlacı Kullanımı
Demir ilacı kullanırken bilmeniz gereken bazı durumlar vardır. Günümüzde Çocuklarda demir ilacı kullanımı yaygın durumda iken bebekler için de demir ilacı kullanımı artmaktadır.
- 1 yaşa kadar olan bebekler için demir damlası, 1 yaştan 6 yaşa kadar demir şurubu, şurup kullanım yaşı bazı durumlarda doktor tavsiyesi ile ileriki yaşlarda da tavsiye edilmektedir.
- Kullanılan demir ilacının mutlaka doktorun önerdiği şekilde aksatmadan kullanmalısınız. Gereken dozdan fazla verilmesi demir zehirlenmesine yol açabilir.
- Annelerin en çok yakındığı durum dişleri sarartan demir ilaçlarıdır. Damlayı ya da şurubu verirken özellikle damlata bildiğiniz kadar dişlerden uzağa boğaz deliğine yakına damlatarak bu sorunun önüne geçebilirsiniz.
- Demir damlasından hemen sonra bebeklerin dişlerini yumuşak bir tülbentle silmeniz, çocukların da dişlerini fırçalamanız önerilir. Dişlerini temizlemeniz sararmanın önüne geçecektir.
Yorum Gönder
Yazıya bir yorum yap