TORTİKOLİS (Eğri Boyun) |
Bebeklerde Tortikolis (Eğri Boyun) Hastalığında Teşhis Tedavi
Doğum sonrası ilk 1-2 ay içinde ortaya çıkmaya başlar. Bir tarafa doğru başını eğik tutan bebeğin boynunda el ile de hissedilen bir şişlik bulunur. Bu nedenle bebek diğer taraftaki boyun hareketlerini yapmakta güçlük yaşar.Teşhis için önce ultrason incelemesi yapılır. Doğuştan gelen omurga bozukluğu var mı diye servikal vertebra grafisi çekilir.
Aktif ve pasif egzersizlerle (fizik tedavi) bebeklerde tortikolis (eğri boyun) hastalığının tedavisi mümkündür. Tedavi uygulanmadan hastalığın geçtiği vakalara rastlansa da bebeğin yüz asimetrisinde bozulma riskine karşı kesinlikle tedavi ettirilmelidir.
Tedavinin ilk 15 günü çok önemlidir. Tedavi süresi 6-9 ay sürebilir. Bu süreçte ailenin bebek ile olan ilişkisi sürede kritik bir etkendir.
Eğer 6 ay süren tedaviye rağmen sıkıntı devam ediyorsa göz, çene ve kulak sorunları ile karşılaşmamak için cerrahi müdahale gerekebilir.
EGZERSİZLER NASIL YAPILMALIDIR!
- Sorun sağ boyun bölgesinde ise bir el sol omuzu sabitlerken diğer el çeneyi sağ omuz başına değdirmeye çalışılır.
- Bebeğin başı etkilenmeyen tarafa doğru değdirilmelidir. Bu bölgedeki kulağı omuz başına temas ettirilmelidir. Örneğin sıkıntı sağda ise sol kulak sol omuz başına değdirilmelidir.
- Bebeğin genel duruşu etkilenmiş bölgeye bakacak şekilde ayarlanmalıdır. Bakacağı oyuncakları ve dikkatini çekebilecek nesneler problemli tarafa konularak bebeğin bunlara bakması sağlanmalıdır.
Germe egzersizleri haftada 3 gün, 3 kez 15 germe şeklinde yapılmalıdır. Egzersizlere en az 1 yıl devam edilmelidir.
Burada verilen egzersizler genel egzersizlerdir. Bazı egzersizler çocuğunuz için uygun olmayabileceği için mutlaka doktorunuza danışınız.
Ailelerin ek olarak;
- Çocuğun dikkatini çekecek nesneler göstermek
- Bebeği hasta taraftan beslemek
- Emzirmeyi hasta taraftan yapmak
- Bebeği sırtüstü uyutmamak
- Yanlardan havlu ile desteklemek (simetrik postür gelişimini uyarmak amaçlı)gibi farklı ve doktor tavsiyeli aktiviteleri yapmaları iyileşme sürecini hızlandıracaktır.
Nedenleri tam olarak ortaya konulamasa da yapılan incelemeler ve karşılaşılan vakalar bebeklerde tortikolis (eğri boyun) hastalığında bazı faktörlerin etkili olduğunu göstermektedir. Bunlar;
- Hamilelik döneminde bebeğin anormal pozisyonu
- Boyun bölgesinde oluşan lenf büyümeleri
- Doğum travması
- Toplardamarda tıkanıklık
- Boyun omurunun bir kısmında eksiklik
- Kasların çevresini saran zarda iltihap
- Göz kaslarındaki dengesizlik
İstatiksel olarak, hastalık tespit edilen bebeklerin % 50’den fazlasının doğumunun zor geçtiği anlaşılmıştır. Ancak bebeklerde tortikolis hastalığına sezeryanla doğumu gerçekleşen bebeklerde de rastlanılmaktadır.
Siz de çocuğunuzun boynunda bir eğrilik görüyorsanız ya da yüzü hep bir tarafa bakıyorsa mutlaka çocuk doktorunuza muayene ettiriniz.
Yorum Gönder
Yazıya bir yorum yap