Gebelik Zehirlenmesi (Preeklampsi) |
Gebelik zehirlenmesi bebeğin gelişimi etkilemek suretiyle bebeğe zarar vermektedir. Preeklampsinin tedavisi anneye doğum yaptırmaktır. Gebelik zehirlenmesi çok ciddi bir sorun olup eğer önlem alınmazsa anne-bebek ölümleri ile sonuçlanabilir.
Preeklampsi nedir?
Gebelik süresi boyunca bebek anneden plasenta yardımı ile beslenmektedir. Rahim duvarın da çok sayıda arter damar bulunmaktadır. Bu atar damarlar bir takım durumlar dolayısıyla çok fazla daralabilir. Böyle durumlarda plasentadan bebeğin besleneceği besinlerin taşınması durur. Bu durum preeklampsi olarak adlandırılır.
Gebelik zehirlenmesi hamilelik sırasında yaşanan ciddi sorunlardan bir tanesidir. Bu durum ile önlem alınmadığında anne ve bebeğin ölümüyle sonuçlanacak problemler meydana gelebilir. Her gebelikte görülen bir olay değildir ve görüldüğü zaman da dikkatli olunması gereklidir.
Rahatsızlığın adı zehirlenme olarak geçse de yaşanan zehirlenmeler ile bir alakası bulunmamaktadır. Gebelik zehirlenmesinde yaşanan rahatsızlık ve belirtiler farklı olmaktadır.
Gebelik zehirlenmesi gebeliğin 20. Haftasından sonra yaşanan bir olaydır. 20. haftayı geçmiş olan gebelikler de tansiyonun aniden yükselmesi gibi durumlar ile ortaya çıkabilir.
Genellikle gebelik süreci buyunca tansiyonu normal seyreden anne adayının. Gebeliğin 20. haftasından itibaren tansiyon yüksekliği yaşıyor ve tansiyon olayına ödem ve idrarda protein kaybı eşlik ediyorsa akla hemen gebelik zehirlenmesi gelmeli ve mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.
Gebelik zehirlenmesi neden (sebepleri) yaşanabilir?
- Genetik faktörler
- Bağışıklık sisteminde yaşanan bir takım problemler
- Özellikle ana rahminin duvarlarında ki kan damarlarında daralma ile ortaya çıkan sorunlar
- Rahime yeteri kadar kan akışının sağlanamaması
Gebelik zehirlenmesi nasıl anlaşılır? Belirtileri Nelerdir?
Gebelik zehirlenmesine yaşanan gıda zehirlenmesi gibi durumlar ile sakın karıştırmayın. Çünkü bu durumu diğer zehirlenmeler ile hiçbir alakası bulunmamaktadır. Gebelik zehirlenmesine farklı bir takım belirtileri bulunmaktadır. Hamilelik sırasında bu belirtiler ile karşılaşmışsanız derhal en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalısınız. Gebelik zehirlenmesinde yaşanan belirtiler şu şekilde olmaktadır:
- Mide bulantısı, kusma
- Yüksek tansiyon
- Ellerde, parmaklarda ve ayaklarda şişkinlikler
- Unutkanlık
- Bilinç kaybı
- Halsizlik
- Karın üst bölgesinde ağrı durumu
- Yüz bölgesinde şişkinlik
- İdrarda protein kaybı
- İdrara daha az çıkma
- Görme bozukluklara
- Bebeğin anne içinde hareketlerinin azalması
Gebelik zehirlenmesinde kimler risk altındadır?
- Ailede gebelik zehirlenmesi öyküsü olanlar.
- Hipertansiyon hastaları
- İlk gebelikte
- 35 yaş ütü kadınlar
- 18 yaş altı kadınlar
- Gebelik şekeri olan anne adayları
- Böbrek hastaları
- Obezite sorunu yaşayanlar
Gebelik Zehirlenmesi Tedavisi
Gebelik zehirlenmesinin tek tedavisi doğumdur. Doğum dışında uygulanan ilaç, dinlenme yatak istirahati gibi önlemler geçici önlemler olup sadece zaman kazandırmaktadır. Eğer doğum yaptırılırsa zehirlenmede kendiliğinden geçecektir.
Doğum için eğer çok erkense ve gebelik zehirlenmesi şiddetli değilse bebeğin gelişimi (akciğer) için bebeğe sterod ilaçlar verilir. Bu sırada annenin nöbet geçirmesini önlemek için magnezyum sülfat tedavisi uygulanır. Hamilelik zehirlenmesi eğer çok şiddetli durumda ise zehirlenme anne ve bebeğe zarar vereceği için acil olarak doğum yatırılacaktır.
Gebelik zehirlenmesi bebeğe zarar verir mi?
Gebelik zehirlenmelerinin bir çoğu olumlu sonuçlanmaktadır. Gebelik zehirlenmesi nedeni ile erken doğmuş bebekler uzun süre yeni doğan ünitesinde kalarak takibi yapılmak ve yaşama devam etmektedir.
Gebelik zehirlenmesi geçiren kadınların ve bebeklerin %2-3'ü gibi bir kısmı ise ölümle sonuçlanabilmektedir.
Kaynaklar:
1-https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3534321/
Kaynaklar:
1-https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3534321/
Yorum Gönder
Yazıya bir yorum yap