Folik Asit Nedir?: B (B9) grubu bir bir vitamindir. Özellikle yeşil yapraklarda bolca bulunur. Hatta folik asit ilk kez ıspanak yaprağında keşfedilmiştir.
Folik asidin bolca bulunduğu besinler: Kuşkonmaz, Brokoli, Yeşil yapraklı sebzeler, Bamya, Brüksel lahanası, Karnabahar, Pancar, Turunçgiller, Avokado, Mercimek, Fasulye, Bira mayası, Yumurta, Tahıllar, Badem-fıstık, Ispanak, Yosun, Maydanoz-nane Bezelye, Kereviz.
Hamilelikte folik asit: Bebeğin sinir ve hücre sisteminin (DNA'nın yapımı ve onarımı) gelişmesi için her anne adayının hamilelik öncesi ve hamilelik sırasında mutlaka alması gereken bir vitamindir. Normal şartlarda bazı sebze ve meyvelerden karşınabilir fakat hamilelik sürecinde eksikliği durumda sorun yaşama ihtimaline karşı mutlaka takviye olarak alınması gerekmektedir. Alınan folik asidin fazlası idrar yolu ile atılabilmektedır.
Gebelikte folik asit kullanmaya ne zaman başlamalı?
Hamilelikten 1 ay önce başlayıp hamileliğin ilk 3 ayı boyunca (12 hafta) kullanması gerekmektedir. Eğer planlı bir gebelikse, gebe kalmadan en az 1 ay önce (bazı doktorlar 3-6 ay önce de başlatabiliyor) kullanmaya başlanması gerekmektedir.
Folik asit nelerde vardır, Hangi bitkilerde bulunur ?
Koyu yeşil yapraklılarda bol miktarda bulunur bunlar: Bamya, pancar, ıspanaktır. Yine et, mercimek, nohut, kuru fasulye ve baklagillerin tamamı, lahana, marul, portakal, buğday ekmeği, avokado, nar, kivi, muz, ceviz, tahin, bamya, bal kabağı, karalahana gibi bitkilerde bol miktarda bulunur.Ne kadar kullanılmalı?- Günlük folik asit ihtiyacı
Gebe kalmadan en az 1 ay önce başlanarak gebeliğin ilk 3 ayı tüm kadınlar, spina bifida veya diğer NTD'lerden etkilenmemek ve gebelik riskini azaltmak amacıyla günde 0.4 mg (400 microgram) folik asit tüketmelidir.
- Günde kaç kez ve kaç öğün, aç mı tok mu kullanılacağı ilaçtan ilaca (markadan markaya) değişeceği için burada öneride bulunmamız doğru olmayacaktır. Kullanım detayını verilen ilaca göre doktorunuza sormayı unutmayınız.
Folik asit yan etkileri
Şimdiye kadar herhangi bir yan etkisine rastlanmamıştır. Ayrıca alınan folik asidin fazlası idar yoluyla atılabilmektedir.