Bebeğin Suyunun Azalması - Amniyon Sıvısında Azalma - Artma
Amniyon Sıvısı, anne karnında bebeği çevreleyen ve bebeğin içinde yüzdüğü sıvıya denir.Amniyon sıvısının aşırı arışı ya da azalması gebelikte bazı problemlere sebep olabilir.
Amniyon sıvısı gebeliğin 12. gününden itibaren anne tarafından üretilir. 12. haftadan itibaren ise bebek tarafından üretilir. Hatta amniyon sıvısının birinci maddesi bebeğinizin idrarıdır.
Amniyon sıvısı bebeğin kas, bacak, akciğer ve sindirim sisteminin gelişmesine yardımcı olur. Özellikle bebeğin ciğerlerinin gelişmesinde rolü büyüktür. Bebek anne karnında bu sıvıyı yutar bu da ciğerlerin ve solunum sisteminin gelişmesinde büyük rol oynar.
Bebek amniyon sıvısını yutar, sindirim sisteminde işler ve böbreklerden geçerek vücudun dışına idrar olarak atılır. Bu idrarda amniyon sıvısı halini alır. Kısaca amniyon sıvısı = bebeğin yaşam kaynağı denilebilir.
Amniyon sıvısının Görevlerinden Bazıları;
- Bebeğin rahat hareket etmesini sağlar.
- Solun, sindirim sistemin gelişmesinde rol oynar.
- Bebeğin ısı kaybını korur.
- Bebeği dış ve iç tramvalardan korur.
- Bebek amniyon sıvısı sayesinde annenin yediği gıdaların tatdını alır.
- Akciğer ve böbrek gelişimini sağlar.
Amniyon sıvısı her hafta aratarak 36-37 hafta en yüksek seviyeye (ortalama 800 ml) ulaşır. Bu haftadan itibaren azalma görülebilir tam doğum anında ise 40. haftada ortalama 600 ml olması beklenir.
Amniyon sıvısının normalden az olmasına "oligohydramnios" denir. Normalden fazla olmasına ise “polihydramnios” denir.
Polihydramnios Suyun Fazla olması Durumu.
Amniotik sıvının aşırı miktarda olması durumudur. Bebek yutması gereken kadar su yutmadığı zamanda polihydramnios durumu oluşabilir. Suyun fazla olmasının bazı zararları olabilir. Bunlar;
- Sindirim sistemi içeren doğum kusurları.
- Nörolojik bozukluklar.
- Down sendromu ve bazı diğer genetik bozukluklar.
Amniyon Sıvısının Az olması (Su Gelmesi)
Gebeliğin son haftalarına doğru doktorunuzun sizi her hafta muayeneye çağırmasının bir sebebi de amniyon sıvısının durumunu kontrol etmek istemesidir. Özellikle doktorunuz her hafta su miktarınıza bakar ve buna göre gebeliğinizi takip eder. Su miktarında azalma ya da artma olması doğum belirtisi olabilir.
Suyunuzun gelmesi durumu: Beklenmedik bir anda çamaşırınızın ıslanması, tuvalet ihtiyacınız olmadığı halde idrar gibi ya da idrarla birlikte gelen sızıntı şeklinde akıntılarınızın olması gebelik suyunuzun geldiği anlamına gelebilir. Amniyon sıvısını idrardan ayıran özelliği kokusu ve rengidir (açık sarı). Tatlımsı bir kokusu vardır.
Gelen suyu durdurmaya çalıştığınızda eğer durduramıyorsanız bu sıvı amniyon sıvısıdır.
Suyun gelmesi doğumun yakın olduğuna işarettir. Mutlaka doktora gitmelisiniz.