Sevgili anne adayı hamileliğin 18. haftasına geldin. Artık yatış pozisyonundan beslenmeye birçok konuda değişiklik yapma zamanı geldi. Bu haftaki konuda 18. haftada bebeğin hareketine, cinsiyetine, anne karnındaki duruşuna, annedeki tansiyon düşününün sebeplerini ele alacağız.
Gebeliğin 18. haftasında bebek:
Bebeğin boyu 21 cm, ağırlığı ise 170 gram oldu. Bebeğiniz iyice hareketlenmeye başladı. Bebek anne karnında ufak ufak dalga dalga hareketler yapıyor. Eğer ilk gebeliğiniz ise bu hareketleri henüz hissedemezsiniz. Bu hafta dişleri oluşmaya başlıyor.
Bebeğiniz artık bazı şiddetli sesleri duyabiliyor. Ani korna sesi, şiddetli patlama sesi, kapı çarpması gibi. Yine bebeğiniz aşırı hareketli ve sıkı sık pozisyon değiştiriyor. Eğer bebeğiniz erkekse dış genital organları iyice belli olmaya başladı bile. Doktorunuz siz bebeğinizin genital fotoğrafını verebilir. :)
El ve ayaklardaki kıvrımlar daha da belirginleşti. Mekanyum adı verilen bebeğin ilk dışkısı bu hafta oluştu. Esneme, hıçkırma, ekşitme gibi yüz mimikleri yapabilir.
Hamileliğin 18. haftasında annedeki değişiklikler
Şişmiş ayaklar veya eller: Çok aşırı derece ve ani bir şişme yoksa normaldir. Eğer aşırı ve ani şişme varsa doktorunuza görünmenizde fayda var.
Bel, sırt ve bacak ağrıları: Bebeğiniz giderek büyüdüğü için vücudunuza daha fazla baskı uyguluyor. Bel ve bacaklarınıza kramp girebilir.
Belirginleşen damarlar (varis): Vücuda uygulanan kan basıncının artmasına bağlı olarak damarlarınızın belirginleşmesi gayet normaldir. Egzersiz yapmak, geniş ve rahat giysiler giymek varis konusunda sizi rahatlatacaktır.
Uyku sorunları: Zihin fazla mesai yapıyor, çok fazla yoruluyor. Bunun yanında bel ve sırt ağrılarınız var bunlardan dolayı uykularınız sık sık bölünüyor.
Burun kanamaları: Artan kan basıncına bağlı olarak oluşan burun kanamarınız olabilir.
Düşen tansiyon: Kan basıncının artması ve damarlardaki gevşeme nedeni ile oluşabilen bir durumdur. Tansiyonunuzun aniden düşerse bacaklarınızı vücut seviyesinden yüksek bir yere koyun ve bekleyin (ayaklarınızın altına yastık koymak, kanepeye uzatmak gibi)
Kan şekerinizdeki düşmeler: Baş dönmelerine sebep olabilir. Kan şekerindeki düşüşü önlemek için kraker, kuru yemiş, kuru meyve tüketebilir ya da ara öğünlerinizi artırabilirsiniz.
Hızlı kilo artışı: Bulantı, kusma, tiksinme gibi belirtileri atlattığınız hatta iştah artışı yaşadığınız dönemdesiniz. Buna bağlı olarak hızlı bir şekilde kilo artışlarınız olabilir. Kilo kontrolünüzü doktorunuzla planlamanız yararınıza olacaktır.
Hamilelik çatlakları: Çatlaklar hakkında detaylı bilgi için: Hamilelik çatlakları ve önleme?
18 haftalık gebelikte beslenme
Beslenme konusu ile ilgili detaylı bilgiyi hamilelikte beslenme konulu makaleden okuyabilirsiniz.
18. hafta ile ilgili kısa soru cevaplar köşesi
Bebeğin büyüklüğü ne kadar: 21 cm
Bebeğin kilosu ne kadar?: 170 gram
18 Hafta Gebelik Kaç Aylıktır? : 4 Aylık 6 günlük gebesiniz.
18 haftalık gebelik belirtileri: Bacak ve bel krampları, düşen tansiyon, deri çatlakları, varisler, kan şekerinin düşmesi bu haftanın genel belirtileridir.
18 haftalık bebek cinsiyeti: cinsiyeti 16 haftada öğrendiniz.
18 haftalık gebelikte bebek hareketleri hissedilir mi: Daha önce gebelik geçirdiyseniz hissedebilirsiniz. Eğer ilk gebeliğiniz ise hareketlerini hissetmek için 20. haftayı beklemeniz gerekmektedir
Haftanın hatırlatıcıları ve okuma önerileri
18 haftalık gebelik videosu:
18 haftalık gebelik ultrason görüntüleri
18 haftalık gebelik görüntüsü |
18 haftalık gebelik görüntüsü |
Gebeliğinizi HAFTA HAFTA GEBELİK bağlantısından takip edebilir. Ayrıca gebelikle ilgili tüm hesaplamalarınızı GEBELİK HESAPLAMA bağlantısından yapabilirsiniz.