10 haftalık hamile olarak 2 Ay 10 (iki buçuk ay denilebilir) günlük gebesiniz. Bebeğinizin boyu 3 cm, kilosu ise 3 gr'a ulaştı. Tırnaklar oluşmaya başladı, erkek bebekte testestoron üretimi başlıyor, kemik oluşumu başlıyor. Bu haftanın genel olarak özeti bu şekilde. 10. haftayı şimdi daha detaylı olarak inceleyelim.
Gebeliğin 10. haftasında bebek, gelişimi ve hareketleri
Bu hafta itibarı ile bebeğiniz artık embriyo değil fetus olarak adlandırılacak. Bu aynı zamanda hamilelikte tehlikeli dönemin atlatıldığınında habercisidir. Boyu 3cm, kilosu 3 gr oldu. Tırnaklar oluşmaya başlıyor. Dış genital organları belirmeye başladı.
10. Haftadan sonra bebeğinizin göz kapakları 26. haftaya kadar tamamen kapanmaya başlıyor. 26. haftadan itibaren gözlerini tekrar açacak.
Nefes alıp verme hareketleri başlıyor, aslında tam olarak nefes değil de amniyon sıvısını yutmaya başlıyor.
Erkek bebeklerde testestoron üretimi, bebeğin derisi kalınlaşarak deri halini almaya başlıyor.
Eklemler oluşmaya ve belirginleşmeye başlıyor. Artık organlar tamamlandı bu haftadan itibaren organlar fonksiyonunu tamamlamaya devam edecektir. Bebekte ilk hıçkırıklar (anne bu hıçkırıkları hissedemez) ve kemik yapımı başlıyor. İlk oluşan kemik köpürcük kemiği olacak.
Bebek anne karnında yuvarlanma hareketleri yapmaya başladı, henüz anne hissedemez ultrasonla görülebilir.
Ultrasonla bebeğinizin kalp atışını duyabilirsiniz.
El,ayak eklemleri, diz,dirsek, şekillenmeye başladı.
Dış kulak şekillenmiştir. Bebeğiniz artık idrarını yapabiliyor.
Bilgi: Bu hafta doktorunuz genetik test yaptırmanızı isteyebilir. Genetik test herkesten istenilmez.
Bilgi: Önümüzdeki haftadan itibaren 10-14. haftalar arası doktorunuz ikili test olarak bilinen test yapacaktır. Bu test Down sendromu ve birkaç kromozon anormallik riskini tespit etmek için önemlidir.
Gebeliğin 10. haftasında anne - annedeki değişiklikler
Hamileliğin ilk 3 aylık sürecini tamamlamak üzeresiniz, artık halsizlik, yorgunluk, mide bulantısı şikayetleriniz azalmaya başlayacaktır.
Büyüyen göğüsler,Sabah rahatsızlığı. Ruh hali. ,Yorgunluk. Görünür damarlar bu haftanın en belirgin belirtileridir.
Anne adayının karnı yavaş yavaş belli olmaya başlamıştır. Bu haftadan itibaren özellikle çamaşırlarınızın rahat olmasına dikkat edin, rahat ve lastiği gevşek giyinmeye başlayın.
Doktorunuza danışmak şartı ile her gün yürüyüş ve hamile pilatesi gibi egzersizler yapmaya başlayabilirsiniz.
Hamilelikte 10 haftada nasıl beslenilmeli?
Bu haftada ve genel olarak beslenmeniz. Sıvı tüketiminizi artırın, yumurta, et, süt, yoğurt, balık, meyve, sebze, kuruyemiş, ceviz, kaju, fındık, fıstık bolca tüketmeye özen göstermelisiniz.
Çiğ ya da az pişmiş et, çiğ köfte yumurtadan uzak durmalısınız, ketçap, mayonez, midye, sakatat, sucuk, pastırma, alkolden uzak durmalısınız.
Ayrıca, Beslenme hakkında bilgi için Gebelikte Beslenme Neyi, Ne Kadar Yemeliyiz? konusunu okuyabilirsiniz.
Çiğ ya da az pişmiş et, çiğ köfte yumurtadan uzak durmalısınız, ketçap, mayonez, midye, sakatat, sucuk, pastırma, alkolden uzak durmalısınız.
Ayrıca, Beslenme hakkında bilgi için Gebelikte Beslenme Neyi, Ne Kadar Yemeliyiz? konusunu okuyabilirsiniz.
10 hafta ile ilgili kısa soru cevaplar köşesi
Bebeğin büyüklüğü ne kadar: 3 cm
Bebeğin kilosu ne kadar?: 3 gram
10 Hafta Gebelik Kaç Aylıktır? : 2 ay 10 günlüktür
10 haftalık gebelik belirtileri: Büyüyen göğüsler,Sabah rahatsızlığı. Ruh hali. ,Yorgunluk. Görünür damarlar bu haftanın en belirgin belirtileridir.